شواهد فراوانی وجود دارد مبنی براینکه اختلالات آلرژیک، مانند آسم، رینیت و درماتیت آتوپیک توسط استرس اکسیداتیو واسطه میشوند. قرار گرفتن بیشاز حد در معرض اکسیژن فعال و گونههای نیتروژن مشخصه استرس اکسیداتیو است و منجر به آسیب پروتئینها، چربیها و DNA میشود. استرس اکسیداتیو نه تنها در نتیجه التهاب بلکه در اثر قرار گرفتن در معرض محیط زیست در اثر آلودگی هوا و دود سیگار رخ میدهد. محلیسازی خاص آنزیمهای آنتیاکسیدانی در ریه و واکنش سریع اکسیدنیتریک با گونههای فعال اکسیژن مانند سوپراکسید، نشان میدهد که آنزیمهای آنتیاکسیدانی ممکن است به عنوان عوامل سیگنالینگ سلولی یا تنظیمکننده سیگنالینگ سلولی نیز عمل کنند. مداخلات درمانی که باعث کاهش مواجهه با گونههای اکسیژن واکنشپذیر محیطی یا تقویت دفاع آنتیاکسیدانی درونزا میشوند، میتوانند به عنوان روشهای درمانی کمکی برای اختلالات تنفسی آلرژیک مفید باشند.
اکسیژن برای زندگی هوازی بسیار مهم است، اما بهطور متناقض، حتی در غلظت اتمسفر نیز می تواند سمی باشد. در سلولهای هوازی اکسیژن به عنوان یک گیرنده الکترونی در بسیاری از واکنشهای آنزیمی و غیرآنزیمی عمل میکند. با این وجود، افزودن الکترونها به اکسیژن میتواند منجربه تشکیل گونههای اکسیژن واکنشپذیر سمی شود. همه ارگانیسمها دفاعی پیچیده سلولی را دارند که به طور جمعی آنتیاکسیدانها برای غلبه بر این سمیت تکامل یافتهاند.
عدم تعادل بین گونههای اکسیژن فعال و آنتیاکسیدانها، استرساکسیداتیو نامیده میشود که میتواند منجربه استرس بالا شود. الف؛ به طور معمول، آنتی اکسیدانهای کافی در دستگاه تنفسی وجود دارد به طوری که تولید مقدار کمی از انواع اکسیژن واکنشپذیر بینتیجه است. ب؛ اگر هم آنتی اکسیدانها کاهش یافته و یا تولید گونههای اکسیژن واکنشپذیر افزایش یابد (به عنوان مثال، در هنگام تشدید آسم)، تعادل آنتیاکسیدانها و گونههای اکسیژن فعال به سمت استرس اکسیداتیو سوق مییابد.
استرس اکسیداتیو در بسیاری از اختلالات آلرژیک و سیستم ایمنی بدن رخ میدهد. اگرچه بیشتر تحقیقات در مورد بیماریهای آلرژیک و سیستم ایمنی بر اثرات سمی گونههای اکسیژن فعال انجام شدهاست، شواهد در حال افزایش وجود دارد که گونههای اکسیژن واکنشپذیر در غلظت های فیزیولوژیکی ممکن است نقشهای اضافی مانند واسطههای سیگنالینگ سلولی ایفا کند.
استرس اکسیداتیو در آسم
بسیاری از مشاهدات نشان می دهد که استرس اکسیداتیو نقش مهمی در پاتوژنز آسم دارد. اگرچه اندازه گیری مستقیم گونه های واکنش دهنده اکسیژن در بیماران آسم دشوار است، اما مطالعات اخیر در مورد گازهای بازدمشده از بیماران آسم افزایش سطح پراکسید هیدروژن و اکسیدنیتریک را نشان داده است. سلول های التهابی راه هوایی منبع احتمالی این افزایشها هستند. به عنوان مثال، ماکروفاژهای راه هوایی از بیماران آسم تولید سوپراکسید بیشتری نسبت به گروه شاهد دارند، بروز آنتیژن باعث افزایش گونههای اکسیژن واکنشپذیر خودبهخود از ائوزینوفیلهای راه هوایی در بیماران مبتلا به آسم میشود. IFN-γ این پاسخ را در بیماران آلرژیک افزایش میدهد. همچنین یک منبع است که در هنگام اتصال IgE به گیرندههای غشایی،و ائوزینوفیلهای جدا شده از بیماران آسم 24 ساعت پس از چالش آنتیژن، مونوسیتهای خون محیطی برای ترشح سوپراکسید فعال میشوند و 24 ساعت پس از چالش آنتیژن جداشده، باعث تولید پراکسیدهیدروژن بیشتری میشوند. با اینحال، هر دو سلول هوایی و التهاب داخل عروقی باعث افزایش استرس اکسیداتیو در آسم میشوند.
محققان متعدد نشان دادهاند که افزایش در گونههای اکسیژن واکنشی که در هنگام آسم رخ میدهد، با آسیب طیف گستردهای از مولکولهای بیولوژیکی در ریه همراه است. افزایش در isoprostanes راه هوایی،و همچنین ایزوپرواستانهای ادراری، نشان میدهد که استرس اکسیداتیو هر دو در غشای سلولهای اپیتلیال و غشای سلولهای اندوتلیال رخ میدهد. nitrotyrosine بالا و chlorotyrosine، سطح از نمونههای لاواژ مجاری هوایی نشان میدهد که پروتئین ها نیز آسیب دیدهاند. اگرچه عواقب تغییرات اکسیداتیو در پروتئینها به خوبی مورد مطالعه قرار نگرفتهاست، محققان متعددی فعالیت کاهشیافته پروتئینها، مانند مهارکننده پروتئیناز را نشان دادهاند. درمان با استروئید باعث کاهش پراکسیدهیدروژن، نیتروتیروزین و تشکیل اتان میشود و این نشاندهنده ارتباط بین التهاب و استرس اکسیداتیو است. افزایش گونههای واکنش پذیر اکسیژن در هنگام تشدید آسم ممکن است دفاع آنتیاکسیدانی درونزا را تحتالشعاع قرار دهد. اگرچه گلوتاتیون در مجاری هوایی در بیماران آسم افزایش یافته است، اما نسبت اکسیدشده به گلوتاتیون کاهشیافته نیز افزایش مییابد. افزایش این گلوتاتیون کاهشیافته نشانگر پاسخ تطبیقی است. با اینحال، دیگر آنتیاکسیدانهای راه هوایی، مانند آسکوربات و توکوفرول کاهشیافتهاست، و فعالیت SOD در سلولهای حاصل از نمونههای لاواژ و مسواکزدن بیماران مبتلا به آسم کاهش مییابد.
منبع:
Bowler, R.P. and Crapo, J.D., 2002. Oxidative stress in allergic respiratory diseases. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 110(3), pp.349-356.