هنگامی که میکروبها ناخواسته وارد بدن میشوند، گلبولهای سفید خون وارد صحنه شده و شروع به مبارزه با آنها میکنند. فرآیندی که در آن گلبولهای سفید با مهاجمان به مبارزه میپردازند باید بسیار دقیق باشد، در غیر این صورت ممکن است بخش سالمی از بدن به وسیله یک نوع آسیب بیولوژیکال که بدن به خود وارد میکند، دچار آسیب گردد. محققان دانشگاه بازل سوئیس، نقش آنزیم مهمی را در این فرآیند کشف کردهاند که به گلبولهای سفید خون اجازه میدهد تا با دقت بسیار بالا همانند یک تک تیرانداز ماهر به عوامل بیگانه حمله کنند.
این آنزیم میلو پراکسیداز (MPO) نام دارد و ظاهر سبزرنگی که در مناطق عفونی بدن مشاهده میشود ناشی از این ترکیب است. هنگامی که یک گلبول سفید خون به یک باکتری حمله میکند، پراکسید هیدروژن (H2O2) آزاد شده و MPO این ماده را به HOCL یا هیپوکلریک اسید تبدیل میکند، که مانند یک انفجار کوچک عمل کرده و باکتریها را در شعاع کمتر از 1 میکرومتر از طریق ایجاد سوراخهایی در آنها از بین میبرد.
پروفسور Dirk Bumann، سرپرست این تیم تحقیقاتی، در اینباره توضیح میدهد که: “باکتریها در برابر این بمب اسیدی ابزاری جهت مقاومت ندارند و از آنجایی که هیپوکلریک اسید بسیار واکنش پذیر است، بلافاصله با نزدیکترین بیومولکولها واکنش داده و فقط به صورت موضعی عمل کرده و به محیطهای اطراف گسترش نمییابد، در نتیجه باکتریها از بین رفته و بافتهای اطراف آن مصون مانده و آسیبی نمیبینند.”
اساسا MPO به عنوان یک سیستم کنترلی-مهاری عمل کرده تا پراکسید هیدروژن تبدیل شده، تنها در یک منطقه کوچک آزاد شود.
محققان برای پاسخ به این سوال که عدم وجود آنزیم میلوپراکسیداز در بدن می تواند چه عواقبی بدنبال داشته باشد؟ به بررسی سلولهای افرادی که این آنزیم را به دلیل ژنتیکی نداشتند، پرداختند. در این افراد، گلبول های سفید خون همچنان H2O2 را در مواجهه با یک عامل خارجی آزاد میکردند، اما این هیدروژن پراکسید هرگز به هیپوکلریک اسید تبدیل نمیشد که ماحصل آن کشتهشدن باکتریها بهمراه آسیب رسیدن به بافتهای اطراف بود. Nina Khanna، بعنوان عضوی از این تیم تحقیقاتی میافزاید: ” آسیب همزمان به سلولهای خونی و بافتها بدون حضور MPO، ممکن است ناشی از عواقب درازمدت پیری زودرس و سرطان باشد اما هنوز به طور سیستماتیک مورد بررسی قرار نگرفته است.”
علاوه بر این، محققان دریافتند که آزاد شدن H2O2 در موشهایی که MPO را نداشتند و با سالمونلا آلوده شده بودند، سبب آسیب بافتی همراه با «تشدید آسیبهای اکسیداتیو در لیپیدها و DNA» شده بود.
محققان میگویند این یافتهها میتواند به ایجاد استراتژیهای جدید درمانی برای مبارزه با عفونتهای باکتریایی کمک کند.
جهت مطالعه بیشتر میتوانید به مقاله این تحقیق که در مجله nature microbiology به چاپ رسیده مراجعه نمایید.
منبع: