محققان دانشگاه New South Wales استرالیا روش جدیدی برای مقابله با بیوفیلمهای مضر ارائه کردهاند. روشی غیر سمی که ترکیبی از نانوذرات هدفمند شده با گرما است و میتواند طیف وسیعی از کاربردها را داشته باشد.
هنگامی که باکتریها به صورت یک سلول واحد هستند و هنوز ساختار بیوفیلم را تشکیل ندادهاند میتوان با استفاده از آنتی بیوتیکها به مقابله با آنها پرداخت. این درحالی است که اگر این باکتریها زمان کافی برای تشکیل بیوفیلم را داشته باشند، اغلب با هم یکپارچه میشوند تا یک بیوفیلم را تشکیل دهند، و نتیجتاً به یک ماتریکس تبدیل میشوند که مقابله با آن امری بسیار دشوار است.
حدود 80 درصد از عفونتها با بیوفیلمها در ارتباط هستند. همچنین این ساختار میتواند تجهیزاتی نظیر کاتتر دیالیز را آلوده کند که از مشکلات همیشگی و رو به رشد بیمارستانها در سراسر جهان به شمار میرود. محققان دانشگاه UNSW با بررسیهای خود بر روی Pseudomonas aeruginosa موفق شدند به راه جدیدی برای مقابله با این مسئله دست یابند.
برای انجام این کار، محققان نانوذرات اکسید آهن را به محل تشکیل بیوفیلم تزریق کرده و آنها را با استفاده از یک میدان مغناطیسی گرم کردند که منجر به افزایش 5 درجه سانتیگرادی دما گردید و باعث ایجاد هیپرترمی موضعی شد. مشاهدات این تیم تحقیقاتی نشان داد که این نانو ذرات منجر پراکندگی سلولهای بیوفیلم میگردند. در نتیجه، هنگامی که این ماتریکس سلولی شکسته میشود، دسترسی و مقابله با باکتری به سادگی انجام خواهد شد.
پروفسور کریل بویر سرپرست این تیم تحقیقاتی میگوید: “استفاده از پلیمر نانوذرات اکسید آهن جهت پراکندگی بیوفیلمها میتواند کاربرد گستردهای در درمان و صنعت داشته باشد. این روش باعث پراکندگی سلولهای بیوفیلم میشود که مقابله با باکتریها را تسهیل کرده و منجر به ایجاد پتانسیلی برای حذف عفونتهای بیوفیلمی مقاوم میگردد.”
مقاله این تحقیق را میتوانید در مجله Scientific Reports مطالعه نمایید.
منبع:
Nguyen, Thuy-Khanh, et al. “Iron oxide nanoparticle-mediated hyperthermia stimulates dispersal in bacterial biofilms and enhances antibiotic efficacy.” Scientific reports 5 (2015): 18385.